Mi a floating, avagy a lebegés?

A float szó jelentése felszínen marad, felszínen tart, lebeg. A lebegőkabin, azaz izolációs tartály ötlete John C. Lilly amerikai neuro – pszichiátertől származik, aki 1954 – ben végzett kutatásokat az ingermegvonás (sensory – deprivation) hatásait tanulmányozva. Ennek bizonyítására építette meg első lebegő tartályát, mellyel a tudat és agy kapcsolatát vizsgálta.

Bizonyítást nyert elmélete szerint, ha minden ingert megvonunk, minden külső környezeti hatást kiküszöbölünk, az emberi agy az alvást megelőző, úgynevezett THÉTA állapotba kerül. A lebegés terápia jótékony hatásait – melyet korlátozott környezeti inger terápiának nevezett el (REST – Restricted Environmental Stimulation Therapy) – számos kísérlettel és méréssel támasztotta alá. A REST hasonló előnyökkel jár, mint a relaxációs tréning, a hipnózis, a meditáció, jóga és a masszázs; mind pszichológiai, mind fizikai hatásait illetően. A lebegés legjelentősebb eredménye – amelyre az egész módszer alapul -, hogy a szervezet mentesül a gravitáció testünkre kifejtett hatása alól. Izomzatunk, ízületeink (mind a tartóizmok, vázizmok és mozgató izmok) tehermentessé válnak, és teljesen ellazulnak. A test a súlytalanság állapotába kerül, a kabin pedig kizárja a zavaró hang – és fényhatásokat, így tökéletes nyugalomban relaxálhatunk. A lebegés alapját a float tartályban lévő magas sókoncentrátumú víz képezi, melynek köszönhetően a test a vízfelszínen lebeg. Összegezve; az ingermegvonás lényege, hogy sem a gravitáció okozta hatások, sem a fény és zajhatások nem zavarják az agyat a lebegés állapotában!

John C. Lilly kísérleteit követően egyetemeken, egészségügyi központokban, kórházakban tovább folytak a lebegés hatásait tanulmányozó kutatások, melyek eredménye egy világméretű szervezet, az IRIS (International R.E.S.T. Investigators Society) létrejöttét eredményezte. Az IRIS nemzetközi szervezet orvosai és kutatói rendszeresen publikálják eredményeiket, mellyel jelentős úttörő tevékenységet végeznek a modern gyógyításban.

 

mi a floating avagy a lebeges